Εκπαιδευτικά προγράμματα

bl2

Από το 1993, στην αρχή ως μουσικοπαιδαγωγός και από το 1996 ως αφηγήτρια και μουσικός σχεδιάζω και εκπονώ εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά όλων των ηλικιών σε μουσεία και σχολεία. Τα προγράμματα περιλαμβάνουν κυρίως αφηγήσεις αλλά και λεκτικά παιχνίδια και χειροτεχνίες με φυσικά υλικά, ανάλογα με τους στόχους του προγράμματος.

Πιστεύω ότι η ακρόαση της αφήγησης των έργων του προφορικού πολιτισμού εκτός από ψυχαγωγία είναι και βαθιά διαδραστική, καθώς ο αφηγητής προσαρμόζει την αφήγηση στη συγκεκριμένη περίσταση, απευθύνεται και  συνομιλεί διαρκώς με το κοινό του.

Τα προγράμματα που προσφέρω φέτος, τη σχολική χρονιά 2016- 17:

 

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ, Α΄και Β΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Παραμύθι μυθιακό…μια ιστορία θα σου πω!!

Η Μάνια Μαράτου επιλέγει από το πλούσιο ρεπερτόριό της παραμύθια, παραμυθοτράγουδα, αινίγματα και λογοπαίγνια από την προφορική παράδοση της Ελλάδας και όλου του κόσμου.  Αφηγείται, τραγουδάει, συνομιλεί με τα παιδιά και παίζει με  πρωτότυπα αυτοσχέδια μουσικά όργανα. Η παράσταση έχει στόχο να γνωρίσουν τα παιδιά την τέχνη της προφορικής αφήγησης, να τα μαγέψει ενεργοποιώντας τις λειτουργίες της φαντασίας και, μέσω της ενσυναίσθησης αλλά και του διαλόγου,  να τα προσκαλέσει να συμμετάσχουν σε μία πραγματικά διαδραστική διαδικασία.

Απευθύνεται σε παιδιά Νηπιαγωγείου, Α΄και Β΄Δημοτικού

Διάρκεια: 40-45  λεπτά

Επιμέλεια/ Εκτέλεση Μάνια Μαράτου

 Δ΄Ε΄ΣΤ΄ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Εσύ που ξέρεις τα πολλά κι ο νους σου κατεβάζει…

Ιστορίες σοφίας από όλον τον κόσμο

Ιστορίες αστείες, γεμάτες παράδοξα και ανατροπές. Τέτοιες είναι οι «Ιστορίες σοφίας» στους προφορικούς πολιτισμούς. Ο Νασρεδίν Χότζας, ο Κογιότ, ο Τζουχά και ο Κόρακας μπλέκουν σε απίστευτες περιπέτειες και μας κάνουν να γελάμε. Έχουν όμως και ένα μεγάλο, καλά κρυμμένο μυστικό: ….έ…δεν θα σας το πω, πρέπει να το βρείτε!!

Αφήγηση μύθων και ιστοριών από την προφορική παράδοση των λαών του κόσμου με τη συνοδεία αυτοσχεδίων μουσικών οργάνων.

Απευθύνεται σε παιδιά Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού.

 

Διάρκεια: 45 λεπτά

Επιμέλεια /Εκτέλεση: Μάνια Μαράτου

 

 Γ΄, Δ, Ε, ΣΤ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Το κουτί με τις ιστορίες αφηγείται: Οδύσσειας μ.

Οι περιπέτειες του Οδυσσέα με τις Σειρήνες, τη Σκύλλα και τη Χάρυβδη και τα βόδια του Ήλιου. Στη διάρκεια της αφήγησης ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας εικονογραφημένη η ιστορία, ζωγραφισμένη σε ένα ρολό χαρτί.

Η Μάνια Μαράτου συνοδεύει την αφήγηση με το αυτοσχέδιο μονόχορδο όργανο και «χρωματίζει»  το έργο του Ομήρου με αναφορές σε ιστορίες και μύθους άλλων πολιτισμών, παρουσιάζοντας μια πρωτότυπη παράσταση έντεχνου προφορικού λόγου.

Απευθύνεται σε παιδιά Γ΄, Δ΄, Ε’ , ΣΤ Δημοτικού.

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s