Ιλιάδα 3, μέρα πρώτη 22/9/2014

Ξεκινάει η τρίτη ανάγνωση ολόκληρης της Ιλιάδας για φέτος. Από αύριο και για δώδεκα συνεχόμενες μέρες θα διαβάζω δύο ραψωδίες από το έπος, δημοσίως. Την πρώτη φορά που διάβασα, φέτο, δεν ήξερα, μόνο υποψιαζόμουν πώς θα είναι αυτή η εμπειρία. Ανηφόριζα στην Πνύκα, βραδάκι, δεν ήξερα πόσοι και ποιοι θα έρθουν, ούτε πως είναι να μοιράζεσαι ένα τέτοιας έκτασης έργο . Άλλοι ήρθαν μια φορά, άλλοι μερικές, κάποιοι ήρθαν ευλαβικά, όλες τις φορές. Όλοι συμφώνησαν ότι ήταν μία πρωτόγνωρη και δυνατή εμπειρία. Για μένα ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία της ήταν η συμμετοχή και το μοίρασμα..σα να ήμασταν όλοι εκεί, στο Ίλιο, σ’ αυτήν την καταραμένη ακρογιαλιά , θεατές, ακροατές του δράματος, και, ίσως, για όσους τους συνεπαίρνει η αφηγηματική δεινότητα του Ομήρου, και συμμέτοχοι.
Στα Εξάρχεια μετά, στη Θεμιστοκλέους, εντάθηκε αυτή η αίσθηση ότι αυτή η πράξη δημιουργεί έναν τόπο συνάντησης, ένα κοινό βίωμα. Εκεί είδα πόσο η υποστήριξη και η παρουσία της γειτονιάς πλουτίζει την εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες.
Τώρα, στην Πλαταιών, πάλι στο άγνωστο. Με προσμονή, με χαρά.
Διευκρινίζω: διαβάζω, δεν αφηγούμαι. Το κείμενο αφηγείται. Δεν είναι θέατρο, παράσταση, ούτε μάθημα. Ακούμε. Αν θέλουμε κουβεντιάζουμε μετά.
Διαβάζω τη μετάφραση του Ιακώβου Πολυλά γιατί είναι ποιητική και σεβαστική στο κείμενο.
Αύριο θα κανονίσουμε με την Τυφλόμυγα, ένα υπέροχο καφενεδάκι στη συμβολή Πλαταιών και Παραμυθίας ποιες μέρες θα μας φιλοξενήσει..θα ενημερώνω από εδώ.
Λοιπόν, μέρα πρώτη:
Α: ποιός θύμωσε πρώτος; Καβγάδες επικών διαστάσεων, προσβολές, ύβρεις, αδικίες. Θεϊκές στιγμές: η Αθηνά τραβάει το τσουλούφι του Αχιλλέα, η Θέτιδα εξαργυρώνει την αδικία που υπέστη προκαλώντας το νεύμα του πατέρα των θεών.
Β: Στον ύπνο του είδε ο Αγαμέμνονας ότι θα πάρει την Τροία. Τέτοιος που είναι καλεί το στράτευμα και ανακοινώνει ότι θα πάνε σπίτια τους! Ναι, θα διαβάσω και τον κατάλογο.

ΣΤΙΣ 8μμ στη συμβολή Πλαταιών και Λεωνίδου, στον Κεραμεικό.1024px-Rider_BM_B1

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s