Οδύσσειας ω: μικρή νέκυια, στον αγρό, σπονδές

odwsmall

????????????????????????????????????

 

 

Κάθε Παρασκευή βράδυ στις 11.15μμ

η Μάνια Μαράτου παρουσιάζει στο Χώρο Τέχνης Ασωμάτων τη
Μεταμεσονύκτια Παράσταση Αφήγησης

Οδύσσειας ω:
μικρή νέκυια,
στον αγρό, σπονδές

Κάτω Κόσμος
Οι ψυχές του Αχιλλέα και του Αγαμέμνονα συζητούν. Μιλάνε για το τέλος τους, τι άλλο; Έρχονται οι ψυχές των μνηστήρων, και ένας τους αφηγείται το δικό τους τέλος. Ο Αγαμέμνων πλέκει το εγκώμιο της Πηνελόπης.
Στην Ιθάκη
Οι γονείς των μνηστήρων κηδεύουν τα παιδιά τους και αρματώνονται να πάρουν εκδίκηση.
Ο Οδυσσέας συναντάει το γέροντα Λαέρτη.
Στον Όλυμπο
Η Αθηνά βλέπει ότι δεν έχει τέλος το αιματοκύλισμα.
Παρεμβαίνει.

Ο τελευταίος λόγος του ποιητή: Φτάνει πια η σφαγή. Ποτέ πια πόλεμος.
Ο Όμηρος ολοκληρώνει το έπος της Οδύσσειας δίνοντας το λόγο στους νεκρούς κι εκείνοι κάνουν τον απολογισμό της ζωής τους, αφηγούμενοι το τέλος τους. Έπειτα, πάνω στη γη, οι ζωντανοί κατακλύζονται από συναισθήματα: οργή και μίσος για τους γονείς των μνηστήρων και για εμάς μεγάλη συγκίνηση στην αναγνώριση του γιου από τον πατέρα. Ο Οδυσσέας επιστρέφει στη γη του, γίνεται κυρίαρχος του κόσμου του και για άλλη μια φορά κινδυνεύει να τα χάσει όλα. Θα χρειαστεί θεϊκή παρέμβαση για να αποτραπεί νέα σφαγή, η φωνή της Αθηνάς και το αστροπελέκι του Δία κόβουν τον ανελέητο κύκλο της βίας και δίνουν την αχνή ελπίδα για ειρήνη.
Η Μάνια Μαράτου διηγείται αυτήν τη γεμάτη μυστήριο, συγκίνηση και ένταση ιστορία διαμορφώνοντας έναν σύγχρονο επικό λόγο, ριζωμένο στην παράδοση της ελληνικής γλώσσας.
Συνθέτει μία αφήγηση ανάγλυφη, καθαρά προφορική, ρυθμική και μετρημένη, πιστή στο λόγο του Ομήρου και τη συνοδεύει δυναμικά με το αυτοσχέδιο μονόχορδο μουσικό όργανο.

Κάθε Παρασκευή βράδυ στις 11.15μμ
Είσοδος: 10 ευρώ
Μέρος των εσόδων θα δίνεται στο Φιλανθρωπικό Οργανισμό http://www.nomorewalking.ch και συγκεκριμένα στη δράση για συγκέντρωση καλτσών για τους πρόσφυγες http://bit.do/buysocks

@χώρος τέχνης ασωμάτων
Οδός Αγ.Ασωμάτων 6,θησείο
Πληροφορίες-κρατήσεις: 211-8009838
Κινητό: 6939238611
Facebook: @χώρος τέχνης ασωμάτων

Leave a comment